4 in 1 recept courgetti /speltpasta met tomaten auberginesaus

courgetti

Af en toe is het nog niet zo makkelijk om alle etenswensen onder een hoed te brengen. De een wil geen vlees, de ander mag geen gluten, de derde voelt zich overvallen met te gezond ogend eten op zijn bord en de vierde moet aan alles wennen. Op zo een moment ligt het opgeven dichtbij. Wordt het toch maar (voor iedereen) apart koken, of moeten de eigen goede voornemens van gezond eten snel weer opgeven worden omdat het allemaal niet zonder weerstand gaat? Voor zulke momenten biedt dit recept een uitkomst. Hiermee kun je alle kanten op, met of zonder vlees en met of zonder gluten/graanproducten. Als je op Paleo dieet, SCD (selected carbohydrate diet), FODMAP dieet, of SIBO specific dieet bent kun je dit recept makkelijk voor jezelf aanpassen. Ook kun je de rest van de familie langzaam laten wennen aan bijvoorbeeld courgettepasta.

De basis is Pasta met tomatensaus. Waarbij je zowel met de pasta kunt variëren door pasta van courgette te maken (courgetti) en/of spelt-, kamut- of linzenpasta. Je kunt ook met de saus variëren. Die kun je met of zonder vlees maken, of het vlees apart houden als niet iedereen vlees wil eten. Door het toevoegen van olijven en shiitake paddenstoelen krijgt de saus de umami smaakt of je nu vlees toevoegt of niet. Umami geld als de vijfde smaak. Naast de vier basissmaken: zoet, zout, bitter en zuur is er namelijk nog een smaak: Umami. Het woord komt uit het Japans en betekend letterlijk heerlijkheid’ umai (Japans voor heerlijk) en mi (Japans voor smaak). De umschrijving van deze smaak is iets moeilijker als bij de bekende smaken. J zou het met de worden hartig, vleessmaak en bouillonachtig kunnen omschrijven. Umami versterkt de hartige smaken in ingrediënten wat vooral bij vegetarische gerechten van groot belang is.

courgetti met tomatensaus

Recept:

Pasta:

125g spelt/kamut/linzenpasta per persoon

courgetti (1 courgette per persoon)*

Saus:

1 rode ui (tenzij je op FODMAP of SIBO specifiek dieet bent, laat de ui dan weg)

300g biologisch rundergehakt (als je vlees wilt gebruiken)

1 fles biologische tomatensaus/passata di pomodoro (ca 700ml)

1 aubergine

10 zwarte kalamata olijven (koop ze met pit en ontpit ze zelf, zwarte olijven zonder pit smaken nergens naar is mijn ervaring)

100g shiitake paddenstoelen

100ml rode wijn (de alcohool verdampt bij het koken, is dus ook geschikt voor kinderen)

zout

peper

verse Italiaanse kruiden uit de tuin (rozemarijn, basilicum, oregano), of gedroogde Italiaanse kruiden

Pecorino of Parmezaanse kaas

* Ik dien meestal pasta en courgetti op en gebruik voor onze familie van 4 personen vaak 1-11/2 courgettes en 300g pasta

  1. Was de aubergine en snijd ze in ruim één centimeter dikke plakken. Leg de aubergine plakken op de snijplank bestrooi ze plakken met wat zout en stapel ze tot een toren. Laat de aubergine een kwartier zo staan, net zo lang, tot je ziet dat het vocht uit de aubergine begint te lopen. Dep de plakken droog met keukenpapier. (Het zout onttrekt vocht aan de aubergine, en daarmee verdwijnt een deel van de bittere smaak. Bovendien kun je ze beter bakken als ze wat minder vocht bevatten) Snijd de aubergine in kleine stukjes.
  2. Verwarm ghee of olijfolie in een gietijzeren pan. Voeg rode ui toe en bak deze aan. Voeg, als je het niet vegetarisch wilt houden, gehakt toe en rul het op middelhoog vuur. (Je kunt het gehakt ook in een aparte pan aanbraden, als niet iedereen in de familie vlees eet.) Voeg aubergine, tomatensaus, klein gesneden shiitake paddenstoelen en klein gehakte olijven toe. Roer even.
  3. Voeg wijn, zout en peper en kruiden toe en laat het geheel, met de deksel op een kiertje, 35 minuten op zacht vuur koken.
  4. Zet water op voor de pasta en voeg de pasta 10 minuten voor het einde van de kooktijd van de saus toe.
  5. Was de courgette, snijd de uiteinden eraf en draai de courgette door de spiraalsnijder. Als je geen spiraalsnijder hebt, geen probleem snijd de courgette met de kaasschaaf in dunne plakken en vervolgens met een mes in dunne slierten. Je kunt de courgette pasta rauw opdienen, of even 3minuten fruiten (niet te lang ander wordt de pasta slap). Je kunt de courgetti ook met koken water overgieten en even 3 min laten staan.
  6. Rasp wat Pecorino of Parmezaanse kaas.

Verdeel de courgetti/pasta (courgetti gemengd met pasta zodat iedereen aan de smaak went) over de borden, schep daarop de saus en bestrooi met Parmezaanse kaas.

courgette speltpasta

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.