Gezichtsolie kun je makkelijk zelf maken!

gezichtsolie

Wij staan er niet vaak bij stil, maar met de verzorgingsproducten die wij gebruiken, krijgen we ongemerkt dagelijks tot 500 verschillende chemische ingrediënten binnen. Voor dat we ’s ochtends het huis uit gaan hebben we vaak 9-15 verschillende producten gebruikt. Shampoo, conditioner, douchegel, haargel, gezichtsreiniger, huidcrème, foundation, lippenstift, deodorant, parfum en ga zo maar door. Elk Product bevat gemiddeld tussen de 15-30 ingrediënten, die grotendeels niet van natuurlijk oorsprong zijn. Dat telt op tot meer dan 500 verschillende stofjes.

Wij doen dit in der veronderstelling dat we juist iets goeds voor onszelf doen. Dat maakt het juist zo dubbel! Onze huid neemt veel van deze stofjes op, waarna ze in ons bloed terecht komen. Samen met alle andere stofjes die wij binnen krijgen door schoonmaak producten, verpakkingen en dergelijk en dergelijk vormt dat een behoorlijk belasting voor ons lichaam.

Gelukkig zijn de regels in de EU 100 keer strenger dan in Amerika wat betreft stoffen, die toe mogen gevoegd aan cosmetica en verzorgingsproducten. Desondanks zitten er nog altijd genoeg stofjes in, die wij niet in graag in ons, maar als dan alleen op ons zouden willen hebben. Daarom mijn advies kijk naar de verpakking, check het bij EWG’s Skin Deep Cosmetic, wees je bewust van! (Meer hierover in dit blogartikel over gebruikelijke ingrediënten in verzorgingsproducten)

Nu kun je de ingrediënten lijst bestuderen. Je kunt ook op zoek gaan naar een merk dat je vertrouwd. Een andere optie is zelf maken. Dan weet je precies wat erin zit. Sommige producten zijn iets ingewikkelder om zelf te maken dan andere. Maar als je nu juist met de producten begint, die makkelijk zelf te maken zijn, kun je kijken of het zelf maken bevalt. Bevalt het goed kun je er helemaal induiken en je producten perfectioneren. Voor veel producten hoef je alleen maar je keukenkastjes in te duiken (net als de honing in dit artikel). Voor andere zelf gemaakte verzorgingsproducten moet je eerst wel wat onderdelen in huis halen.

Een verzorgingsproduct dat je makkelijk zelf kunt maken in 5 minuten is gezichtsolie. Je moet hier wel een paar dingen speciaal voor aanschaffen (essentiële oliën en een basisolie). Die hebben echter zoveel toepassingsmogelijkheden, dat het sowieso fijn is om ze in huis te hebben. Een ander voordeel is dat je de ingrediënten helemaal aan kunt passen aan je eigen behoeftes en je eigen huid.

Wat heb je nodig:

1 . Een basis olie

Als basis kun je meerdere soorten olie gebruiken, afhankelijk van je huidtype. Belangrijk is dat je een hoogwaardig geproduceerde olie kiest, het is tenslotte de basis van je product. Dus koud, mechanisch geperst, niet geraffineerd/ of verkregen is door toevoeging van oplosmiddelen (enriched oil) en liefst biologisch.

Voldoet een olie aan al deze voorwaarden heb je nog enorme kwaliteitsverschillen, die met globale omschrijvingen niet echt vastgelegd kunnen worden. Als je een leverancier vindt die al zijn passie in het maken van fantastische olie gestopt heeft, heb je een heel ander product, ondanks de zelfde specificaties.

Welke oliën zou je kunnen gebruiken:

  • Argan olie: (mijn favoriet) goed voor droge, rijpe, vettige, normale en tot acne neigende huid. Arganolie wordt voornamelijk in Marokko gemaakt uit de vruchten van de arganboom. De olie bevat veel vitamine E en caroteen. Deze antioxidanten ondersteunen de cel vernieuwing. Arganolie houdt de huid soepel zorgt ervoor dat ze vocht vasthoudt. Het verstopt de poriën niet en is daarom ook geschikt voor vettere huid. (Nadeel het kost wat meer, maar je hebt ook maar een klein flesje nodig)
  • Jojoba olie: goed voor droge, rijpe, vettige, normale huid en tot acne neigende huid. Jojoba olie trekt heel makkelijk in. Net als arganolie bevat het veel vitamine E. Het verstopt de poriën niet, is ontstekingsremmend, bacterie dodend en beschermd de huid tegen UV schade. (Let op vaak wordt jojoba olie verkocht waar wel groot jojoba olie op het flesje staat maar uiteindelijk blijkt dat het gemengde olie is met jojoba, die moet je dus niet hebben!)
  • Abrikozenpitolie: goed voor normale huid en droge gevoelige huid. Abrikozenpit olie dringt snel in de huid in, re-hydraterend en versterkt de elasticiteit. Ook is aprikozenpitolie licht ontstekingsremmend wat het geschikt maakt voor gevoelige huid.
  • Hennepzaadolie: goed voor alle huidtypes. Hennepzaadolie dringt makkelijk in de huid, voedt en hydrateert de huid.

 

2. Heb je een geschikte basis olie kun je je gezichtsolie noch bepaalde eigenschappen meegeven door het toevoegen van essentiële oliën:

Voordat je aan de slag gaat met essentiële oliën, een waarschuwing: Essentiële oliën zijn sterk geconcentreerde planten extracten, die niet onverdund en alleen in kleine hoeveelheden mogen worden gebruik! Zo kunnen voor het maken van een flesje olie van 5ml, afhankelijk van de plant, tussen 1kg tot 50kg blaadjes of bloesems nodig zijn. Dat is enorm veel. Essentiële oliën moeten daarom altijd worden verdund en mogen maximaal 1-5% van je mengsel uitmaken! Meer is in dit geval niet beter, anders kun je allergieën veroorzaken.

Ook hier is de kwaliteit van de oliën van groot belang. Er zijn genoeg geuroliën op de markt. Geurolie lijkt het zelfde als essentiële olie, maar dat is het zeker niet. Zo worden vaak kunstmatige geuren gebruikt of echte essentiële oliën verdund met een ander olie, of goedkoop geproduceerde geraffineerde oliën gebruikt. Deze oliën bevatten geen van de hieronder genoemde eigenschappen en zijn zeker niet goed voor je huid.

Er zijn ontzettend veel essentiële oliën die geschikt zijn voor huidverzorging. Ik heb hier een paar uitgekozen. Ben je op zoek naar hele specifieke eigenschappen is het zeker de moeite waard om je verder hierin te verdiepen.

Lavendel olie: (normale, vettige, droge huid, acne, ontstoken huid)

Lavendelolie is een universele olie die je voor zoveel dingen kunt gebruiken, niet alleen voor gezichtsolie. Lavendelolie werkt voor alle huidtypes, is herstellend en verzachtend, ontstekingsremmend en rustgevend. Daarnaast helpt het bij wondgenezing en brandwonden.

Echte kamille olie: (gevoelige huid)

Kamilleolie kalmeert de huid en is een fantastische olie om geïrriteerde huid me te behandelen. Het is ontstekingsremmend en verzachtend. (Let op het is alleen ontzettend duur, omdat je heel veel nodig hebt en de opbrengst uiterst laag is)

Roosgeranium: (normale, gecombineerde huid, droge, gevoelige huid, rimpels) Roosgeranium is net als lavendel een heel breed inzetbare olie, met een lekkere geur. Het helpt bij acne, eczeem, wondjes, rimpels en verbeterd de doorbloeding van de huid.

Citroengras: (normale, vettig, tot acne neigende huid) Citroengras kan vettige huid in balans brengen. Het versterkt en verstevigd de huid. Ook heeft het een antibacteriële, antischimmel werking.

Wortelzaadolie: (droge, oudere huid, zon) Wortelzaadolie werkt goed voor droge, geïrriteerde en oudere huid. Ook als natuurlijke zon bescherming is wortelzaadolie zeer geschikt. (tot factor 40) Wortelzaadolie is een goede antioxidant, helpt tegen rimpels, voorkomt littekenvorming, helpt bij huidirritaties, acne, eczeem en psoriasis.

Voordat je begint kun je ook eerst een beetje olie op je huid smeren en kijken of het bij je huid past.

Hoe maak je gezichtsolie:

  • Pak een klein flesje (10-30ml) met pipet (als je geen leeg flesje in huis hebt, kun je lege flesjes kopen bij de veel drogisten).
  • Vul het flesje met basis olie.
  • Voeg essentiële oliën naar keuze toe. Dat kan een olie zijn, of drie verschillende. (Ik bestel mijne vaak hier )
    • Hoeveel druppels hangt af van de grote van je flesje. Ik gebruik meestal een 2% oplossing dat zijn:
    • 4 druppels in totaal voor een flesje van 5ml
    • 8 druppels in totaal voor een flesje van 10ml
    • 12 druppels in totaal voor een flesje van 30ml
  • Schud en klaar is je gezichstolie!

Bewaar het liefst op een donkere plek en raak de pipet niet aan met je vingers, zodat er geen bacteriën in je olie terecht komen. Zo een flesje van 10ml is heel zuinig in gebruik en gaat heel lang mee. Het is lang houdbaar (ca 8-10 maanden). En je kunt je gezichtscrème hierdoor makkelijk vervangen.

Zo gebruik je het:

Doe een beetje op je handpalmen en druk de olie dan voorzichtig op je gezicht en hals. Vervolgens kun je het licht uitwrijven of in kloppen.

 

Vrij simpel toch!

 

Meer weten over essentiële oliën:

Dan zijn deze websites hier heel geschikt voor:

https://aromalifestyle.nl/aromatherapie-kennis/veilig-gebruik-van-etherische-olie/

http://marvymoms.com/dilution-calculator-that-will-change-how-you-use-essential-oils-forever/

https://drericz.com/4-essential-oils-for-skin/

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.