over greenroots en sonja

Hoe de ziekte van mijn moeder de grondsteen legde voor een nieuw doel in mijn leven.

Negenennegentig! Dat was de horizon. 99 werden ze bij ons in de familie. Tijd zat dacht ik, om te leven, om doelen te bereiken, om oude zaken op te ruimen. Deze illusie viel in scherven uiteen toen mijn moeder ziek werd. 62 was zij, altijd aan het werk, bezig met haar eigen praktijk als huisarts. Zij veranderde langzaam, eerst namen wij het niet waar, we dachten wel eens wat raar, maar stonden er verder niet bij stil. Zij begon aan elke inzamelactie te geven, kocht onnodige spullen, had minder en minder interesse in haar kleinkinderen, vergat dingen, reageerde vaak heel boos. Overspannen dachten wij tot de diagnose kwam en insloeg als een bom. Vroegdementie, frontotemporale dementie een diagnose die alle veranderingen van haar gedrag verklaarden. Verlies van empathie, geen zelfinzicht in de ziekte in haar emoties, 50 % erfelijk als het in de familie zit.

Met de diagnose van mijn moeder veranderde mijn horizon. Plotsklaps gingen er 35 jaar en meer als je de zichtbare aanloop naar de ziekte meetelt, van af. Stel dat mij dit overkomt dan blijft er niet meer zo veel tijd voor all mijn doelen, voor geluk en vervalt de verre toekomst met familie en kleinkinderen. Ik was mijn moeder van een dag op de andere kwijtgeraakt, ondanks dat zij nog altijd rondloopt. Het was op het moment dat wij erachter kwamen dat ze deze ziekte heeft al te laat om al die vragen te stellen die ik zo graag had willen stellen. Haar zelfinzicht was al te beperkt om over emoties te praten, iets wat wij trouwens nooit hadden gedaan. Ondanks dat ik geen aanwijzingen heb dat het in de familie voorkomt en niet gewoon toeval is, was ik het vertrouwen kwijt geraakt dat het mij niet ook zou kunnen treffen en ook als het mij niet zou treffen wilde ik begrijpen waarom het mijn moeder getroffen heeft. Hier begon mijn zoektocht. Eerst naar alles over deze ziekte, dan naar een wondermiddel (dat zeker in ontwikkeling is) maar dat leverde alleen een beangstigende toekomst visioenen op, die mij achter lieten met het idee als ik er niet aan denk dan gebeurd het niet klaar. Tegelijkertijd leverde het te weinig begrip van wat er bij mijn moeder was gebeurd en geen perspectief dat er iets aan gedaan zou kunnen worden om haar te helpen wat ik zo graag wilde.

Zoektocht:

Mijn zoektocht leidde naar voor mij nieuwe werelden, die van “functional medicine” , van orthomoleculaire therapie, epigenetica, aromatherapie en Chinese geneeskunde en ayurveda. Hier vond ik weliswaar geen wondermiddelen maar antwoorden, die ik niet had verwacht, die perspectief boden voor het helen van zeer complexe ziektes.

Deze antwoorden waren misschien minder sexy dan het wondermiddel waar ik oorspronkelijk op hoopte. Ze vragen om hard werken, eigen inbreng, discipline, verandering van patronen en geduld om complexe aandoeningen laag voor laag af te kunnen pellen. Ze liggen vaak zo dicht bij gezond mensenverstand dat je begint te twijfelen of dat wel een oplossing zou kunnen zijn. En toch blijkt het net zo als bakken bij het bakken van brood als je de juiste ingrediënten op de juiste manier combineert dan ontstaat er uit bloem en water geurend brood. Als je het zo bekijkt zitten we vaak met en kilo bloem, of alleen met water, of zonder oven, zonder kennis van de nodige handelingen en zeggen het werkt niet.

Met mijn nieuwe inzichten ben ik begonnen om mijn eigen gezondheid laag voor laag af te pellen. En met elke laag die ik ontdekte groeide niet alleen mijn inzicht in mijn eigen gezondheid maar ook het begrip voor mijn moeder. Wij hebben deels de zelfde weg bewandeld ontdekte ik en elke laag die ik tegenkwam beantwoorde daarmee tegelijkertijd een vraag, die ik mijn moeder had willen stellen. En zo is de weg naar gezondheid waar ik nog altijd me bezig ben een hele waardevolle tocht , die veel inzichten geeft en mijn leven verrijkt.

Mission statement voor greenroots:

Mijn enthousiasme over wat allemaal kan en waar je dus niet mee hoeft te leren leven heeft mij het roer om laten gooien. Daarom ben ik het blog Greenroots begonnen en ben ik orthomoleculair therapeut geworden.

Mijn focus ligt op de gezondheid van het brein. met dit doel heb ik Orthobrainhealth opgericht een praktijk die zich richt op het behandelen van ADD, Autisme en Alzheimer en andere hersenproblemen. Met Greenroots wil informatie bieden over hoe je met gezond eten, een gezonde omgeving en een gezonde lifestyle je brein kunt verbeteren.

Ik zou zeggen lees, leer, maak!  Laat je inspireren en inspireer anderen.

Ik hoop jullie daarmee van dienst te kunnen zijn, en jullie mee te nemen in het enthousiasme en de uitzicht op een nieuwe horizon! Wij gaan voor de 100.

Liefs Sonja