Zin in kerst! Voor mij horen bij kerst ook kerstkoekjes. Mijn favoriete koekjes die helemaal naar kerst smaken en die zelfs lekkerder worden naarmate je ze bewaart (bij ons in huis verdwijnen ze vrij snel!) zijn de amandel koekjes van mijn grootmoeder.
Dus als je nog wat tijd vindt tussen alle kerstborrels en laatste lootjes door zou ik zeggen deze koekjes zijn het zeker waard om wat tijd voor vrij te maken!
Kerst is baktijd
In Nederland is het misschien minder gebruikelijk. In Oostenrijk, waar ik oorspronkelijk vandaan kom, zijn kerstkoekjes erezaak. Veel families hebben eigen familie-recepten die gekoesterd en van generatie tot generatie doorgegeven worden.
Bij ons was mijn grootmoeder tot haar 97te baas kerstkoekjes. De kerstkoekjes recepten stonden genoteerd in het grote handgeschreven kookboek dat mijn grootmoeder van haar moeder had overgenomen. Hierin werden alle familierecepten van taarten, koekjes en gerechten bijgehouden. Samen met alle oorlogsrecepten, waar men probeerde met het weinige wat beschikbaar was,toch noch vertrouwde recepten te maken. In keurige, voor ons haast onleesbare handschrift, werd alles vastgelegd en voegde iedere generatie nieuwe recepten toe.
10 verschillende koekjes werden elke kerst gebakken, de hele keuken van mijn grootmoeder stond vol met dozen. Af en toe kon je ook minder bij de kerstsfeer passend gevloek horen, als er weer een lading was aangebrand in de oude gasoven. Maar erezaak is erezaak niemand mocht het van haar overnemen. En die moderne ovens dat werd toch echt niet zo lekker.Volgens mijn grootmoeder.
Ik heb twee dingen aangepast ten eerste het recept (half zoveel suiker, en glutenvrij meel) en de heilige regel kerstkoekjes pas op kerstavond te mogen eten.
Wat deze koekjes zo lekker maakt zijn de specerijen en de schil van sinaasappel en citroen.
Recept glutenvrije amandelkoekjes (Kartenblätter):
ingrediënten:
70g amandelmeel
- 70g boter (of kokosolie, ik gebruik vaak half/ half . Gebruik je alleen kokosolie worden de koekjes iets brozer, maar net zo lekker)
- 70g bloem (wil je het glutenvrij houden dan kun je bijvoorbeeld boekweitmeel, of half boekweit half kastanjemeel gebruiken. Is glutenvrij niet zo van belang kun je bijvoorbeeld speltmeel of speltbloem) (meer over bloem vindt je hier: Is dit nog wel brood)
- 35g kokosbloesemsuiker
- 2 eidooiers
- citroenschil van een biologische citroen geraspt
- sinaasappelschil van een biologische sinaasappel geraspt
- 1 tl kaneel
- 1 mespunt kruidnagels gemalen
- 1 mespunt noot muskaat
- 1 mespunt zout
- versiering: gehalveerde blanke amandelen*
- 1 eigeel
Doe alle droge ingrediënten meel,amandelmeel, suiker, specerijen, citroen en sinaasappelschil in een kom. Roer even door met een lepel. Maak een kuiltje in het midden voor de eidooiers. Leg de boeter in kleine stukjes op de rand van het kuiltje (Of voeg de iets verwarmde kokosolie toe) en kneed met je handen snel tot een deeg. Maak een bal van de deeg, wikkel de bal in vershoudfolie/ of doe in een glazen bakje met deksel en zet hem 1 uur in de koelkast.
Verarm de oven voor op 125 graden (ik houd de temperatuur liever zo laag, zodat de goede vetten uit het amandelmeel niet kapot gaan.
Strooi meel op je werkblad leg de deegbal erop, bestrooi met bloem en rol de deeg uit (ca. 3mm dik).
Snijd vierkantjes van ca. 3x4cm,bestrijk met eigeel, beleg met amandelen. De koekjes moeten eigenlijk kaarten voorstellen dus je kunt 1, 2 of 3 amandel helften op een koekje plaatsen.
Bij 125 grande hebben de koekjes ca. 20 minuten nodig (bij een hetere oven bijvoorbeeld 200 graden maar 8 minuten). Haal de koekjes eruit en laat ze afkoelen op een rooster. De koekjes zullen dan nog een beetje zacht zijn, maar ze worden hard zodra ze afgekoeld zijn.
* Je kunt ook bruine amandelen weken in heet water, pellen en door midden snijden/breken.
Dan rest alleen nog genieten!! Ik wens jullie prettige kerstdagen!!