Daslook hoort bij de lente. Lente is de tijd van vers groen, van buiten zijn en genieten van alles wat groeit en bloeit. Het is ook de eerste mogelijkheid om weer door de natuur te struinen en de eerste kruiden te verzamelen. Heerlijk is dat!
Ik weet niet of jij dat ook hebt, maar ik geniet het meest van de wandelingen waar ik iets eetbaars in de natuur kan ontdekken. Of dat nu meidoorn bessen zijn, of tamme kastanjes, bosaardbeien of bosbessen, vlierbloesem of paardebloemen zijn.
Mijn liefde voor verzamelen en oogsten begon in de tuin van mijn ouders. Hier groeiden oude pruimenbomen, vlierbessenstruiken, een gele kornoelje (waar je de aller lekkerste jam van kan maken) een nog heel veel andere planten. Alles wat eetbaar was in de tuin werd tot het een en ander verwerkt.
In den lente begon het smullen. Dan verwerkte mijn moeder brandnetels, daslook en de bladeren van de paardebloem uit de tuin, tot soep of salade. Daarna kwamen de vlierbloesems aan de beurt en in het najaar alle vruchten en bessen.
Ik heb die gewoonte om bij alle planten te kijken, wat je daarvan kan maken, bij behouden.
Nu ik in de stad woon een mijn tuin op de tweede verdieping ligt, koop ik sommige kruiden, bloesems of bessen ook bij de bio boer op de markt. Ik heb zelfs al brandnetels gekocht! Gekker moet het niet worden, maar brandnetel soep is zooo lekker!
Zoals Rosalee de la Foret zegt in haar nieuwe boek “Alchemy of herbs”
Every meal presents an opportunity to nourish yourself and powerfully support your health by adding more herbs and spices into your diet.
Laat ons dat doen en beginnen met daslook!
Wat is daslook:
Daslook (Allium ursinum) ook wilde knoflook genoemd, is familie van de knoflook. Daslook heeft ovale, donkergroene, 10-25 cm (lange) bladeren en witte ster-vormige bloesems. Daslook groeit op schaduwrijke plekken in loofbossen met eiken en beuken op humusrijke, vochtige, kalkhoudende grond.
Belangrijk kenmerk is dat de bladeren naar knoflook ruiken. Je kunt daslook bladeren ook verwarren met de bladeren van het lelietje van dalen, de jonge aronskelk of de herfsttijloos die allen sterk giftig zijn (Dus pluk niet zomaar iets wat daarop lijkt, maar informeer je goed als je nog nooit daslook hebt geplukt)
Daslook was in Nederland tot 2017 wettelijk beschermd omdat de plant redelijk zeldzaam is in Nederland, maar is dat nu niet meer zo. Je kunt daslook soms ook op de markt of in de bio winkel kopen en je kunt het in je eigen tuin op een schaduwrijk plekje aanplanten.
De bladeren van daslook kun je het beste plukken tussen maart en mei, daarna begint de plant te bloeien en verliezen de bladeren aan smaak.
Daslook wordt al sinds het Mesolithicum gebruikt als voedsel en voor zijn medicinale eigenschappen. Recent onderzoek heeft de aan daslook toegeschreven geneeskracht bevestigd. (onderzoek)
Medicinale eigenschappen van daslook:
De belangrijkste stoffen in daslook zijn sulfur en polyphenolen
- goed voor de spijsvertering
- helpt ook bij verteringsproblemen (diarree, koliek, opgeblazen buik)
- preventie hart en vaatproblemen (heeft cholesterolverlagende en bloeddruk verlagende eigenschappen)
- ondersteund de lever- gal- en maag- functie
- ondersteund het immuunsysteem (antibacteriële, schimmeldodende werking)
Recept daslooksoep:
- 1 ui
- 100g daslook
- 1 aardappel (optioneel maakt het nog iets romiger)
- 1liter bouillon (kippen of groentebouillon)
- 100ml zure room
- 1EL bloem (rijstebloem, speltbloem, tarwebloem wat je in huis hebt)
- zout peper
- kokosolie of ghee
Snij de ui in stukjes. (Schil de aardappel als je deze wilt toevoegen en snij in stukjes). Was de daslook blaadjes, en snijd de bladeren fijn.
Bak de uien vijf minuten zachtjes in ghee of kokosolie. Giet op met bouillon. Doe (de aardappel) de daslook erbij. Laat 15 (als je een aardappel toevoegt iets langer) minuten zachtjes koken. Roer een eetlepel bloem door de zure room. Voeg toe aan de soep. Pureer de soep fijn. Verwarm het geheel weer even. Voeg zout en peper toe. Bestrooi evt. met reepjes daslook blad en voeg een toefje zure room toe.
Geniet ervan!
PS. Je kunt daslook ook verwerken tot pesto, of de bladeren door het aardappel puree roeren.