Hazelnotenpasta superfood of vet met suiker?

hazelnotenpasta

Hazelnotenpasta zit boordevol met gezonde ingrediënten. Als je meer leest over wat er allemaal in hazelnoten en cacao zit, ontdek je dat het echte superfoods zijn. Maar ondanks deze waardevolle ingrediënten zijn nagenoeg alle chocopasta’s en hazelnoten pasta’s uit de winkel zeker niet gezond.

Waarom? Omdat er weinig/of in chocopasta geen hazelnoten (13%) en cacao inzit, maar vooral vet en suiker, zodat het goedkoop, zoet en lang houdbaar is.

Zo zit in duo pasta van het goedkope merk: Suiker, raap en palmolie, magere cacao poeder 1%Hazelnoot vanille aroma, lecitine en dextrose, tarwe (gluten). (62g Suiker en 34 g vet/100g)

In Nutella, zit suiker, palmolie, hazelnoten 13%, magere cacao 7,4%, magere melkpoeder 6,6%, wei poeder,emulgatoren: lecithinen [soja] (56.3 g suiker, 15.7g palmolie/100g).

Palmolie zorgt voor stevigheid en smeuïgheid. Suiker maakt de pasta eindeloos houdbaar en vetten zoals raapzaadolie en zonnebloemolie zijn goedkope vulstoffen.

Dat betekend dat wij, of onze kinderen iets eten dat uit 72%, of in chocopasta zelfs 96% vet en suiker bestaat en maar voor 1-20% uit gezonde ingrediënten.

De echte basisingrediënten van hazelnotenpasta zijn echter super gezond:

Hazelnoten:

Hazelnoten zitten boordevol vitamines. Bijzonder opvallend is het hoge gehalte aan B vitamines zoals B1, B2, B3, B5, B6 en B11 in. Zo zit er 32% van de ADH pyridoxine (B6 ) en 39% van de ADH aan Thiamine (B1) in 100g hazelnoten. Verder zit er vitamine C, E en K in. In vergelijking tot andere noten bevatten hazelnoten het meeste vitamine E (100% ADH).

Ook qua mineralen is de hazelnoot een topper. Zo zit er (268%) ADH mangaan, (192%) ADH koper en (50% )ADH magnesium in. Het magnesium in hazelnoten helpt het evenwicht tussen calcium en kalium hand te haven, waardoor de bloeddruk stabiel blijft.

Hazelnoten bevatten linolzuur. Linolzuur verlaagd LDL cholesterol, en daarmee de kans op ontstekingen en plak in de aderen. Het bevordert de gezondheid van het hart. Hazelnoten zitten vol antioxidanten zoals vitamine C en E maar ook polyfenolen zoals Proanthocyanidine een stof die ook in rode wijn en chocola zit. Deze stoffen zorgen samen met het magnesium ervoor dat hazelnoten een uitstekend voedsel voor het brein zijn. Zij verbeteren het geheugen, bevorderen het helder kunnen denken, verminderen angst en ontstekingen in de hersenen (ontsteking in de hersenen vormt de basis van het ontstaan van Alzheimer). (1)

En alsof dat nog niet genoeg is helpen hazelnoten ook mee om overgewicht te voorkomen.

 

Cacao:

Cacao:

Cacao is verkrijgbaar in rauwe vorm, of in bewerkte/verhitte vorm. Bijna alle chocolade producten zijn gemaakt van cacao van gebrande cacaonibs. Afhankelijk hoeveel cacao er in een chocoladereep zit (er moet minimaal 85% inzitten wil je ervan profiteren) en hoeveel andere ingrediënten, bevordert chocola ook de gezondheid. Een groot gedeelte van de gezonde stoffen is echter door de verhitting verloren gegaan. In rauwe cacao zitten 300 verschillende chemische stoffen en daarmee 4x zo veel antioxidanten dan in pure chocola. Dat maakt cacao het voedingsmiddel met de meeste antioxidanten. Nog krachtiger dan de veelgeroemde blauwe bessen. Waar hadden we antioxidanten ook al weer voor nodig? Zon, sigarettenrook, milieuvervuiling, uitlaatgassen, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, bestrijdingsmiddelen en ongezond voedsel laten vrije radicalen in ons lichaam ontstaan. Vrije radicalen veroorzaken stress in ons lichaam en verstoren de processen in onze cellen wat dan op ten duur tot ziekte leidt. Antioxidanten in ons eten zorgen ervoor dat de vrije radicalen worden geneutraliseerd en opgeruimd. Door zijn hoog gehalte aan antioxidanten helpt cacao je hart gezond te houden, verlaagd de bloeddruk en de verkeerde cholesterolverhoudingen en voorkomt insuline resistentie.

Cacao bevat ook een hoog gehalte aan magnesium (107% ADH). (Meer over het belang van magnesium vind je in dit blogartikel).

Cacao verhoogd bepaalde neurotransmitters waardoor wij ons goed voelen. Het helpt tegen depressie en pijn. Houdt de hersenen alert en gefocust, maar voorkomt te gelijkertijd stress

Cacao heeft een antibacteriële werking en zorgt ervoor dat de bacterie Streptococcus mutans, een bacterie die gaatjes in het gebit veroorzaakt, gedood wordt. (Meer daarover binnen kort in zelfgemaakte tandpasta).

Esdoorsiroop en honing:

In het recept zit honing of esdoornsiroop. Beide bevatten vruchtensuiker. Maar ten eerste is de hoeveelheid ervan beperkt gehouden (16%) en ten tweede bevat zowel honing als ook esdoornsiroop antioxidanten, enzymen en polyfenolen die ontstekingsremmend zijn. De glycemische index van honing ligt iets lager dan bij suiker (tussen GI 45-58) esdoorn siroop heeft een glycemische index van ca. GI 54 i.p.v. GI 65 van witte suiker. Door de lager glycemische index en een goede balans van fructose en glucose in honing, zorgd honing ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet piekt. (Meer over goede eigenschappen van honing vind je in dit blog artikel) 

hazelnoten

Recept:

150g hazelnoten

40g esdoornsiroop of honing

40ml melk naar keuze (amandelmelk, kokosmelk, koemelk)

15 g rauwe cacao poeder (ik bestel hier vaak een grote pot)

2EL Kokosolie (vloeibaar, dus even verwarmd)

1 Msp vanille

1 Msp zout

  1. Rooster de hazelnoten in de oven op een bakplaat bij een temperatuur van 125 graden 20 minuten. Het roosteren zorgt voor een rijke smaak en laat de velletjes loskomen van de noot.Wikkel de geroosterde noten in een theedoek, leg op het aanrecht en rol met de handen een paar keer overheen zodat de velletjes loskomen. Je kunt ook blanke hazelnoten kopen, ik rooster de blanke hazelnoten ook even, totdat ze lekker beginnen te geuren.
  1. Maal de noten in de foodprocessor/hakmolen tot ze een pasta-achtige consistentie krijgen. Duurt ca. 10 minuten. (Als je geen al te krachtige machine hebt, laat de machine tussendoor even afkoelen anders wordt de motor te heet!).
  2. Voeg alle andere ingrediënten (cacao, honing, kokosolie, vanille en zout) toe en meng goed door in de foodprocessor/hakmolen. De melk maakt het mengsel minder stevig en meer vloeibaar. Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je meer of minder melk toevoegen)
  3. Schep het mengsel in een jampot of afsluitbaar glas en bewaar in de koelkast.Tot ca. 14 dagen houdbaar

 

Ik maak elke tweede week een potje hiervan mijn zoontje vind het lekkerder dan die uit de winkel. Wat een fin compliment. Dat zegt hij lang niet altijd over wat hem hier voorgeschoteld wordt, maar hazelnotenpasta en zelfgemaakte ketchup staan wel vooraan in zijn lijstje. Ik geniet er altijd van als dat lukt!

 

Geniet ervan!

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.