Honing voor je huid

honing face wash

Veel dingen die goed zijn voor je huid staan gewoon in je keukenkastje een voorbeeld daarvan is honing. Honing is een powerhouse en je kunt hem voor veel meer dingen gebruiken dan alleen in de thee*. Honing bevat onder ander vitamines (B2,B4,B5,B6,B11 en C), aminozuren (veel proline), mineralen (calcium, kalium, zink ijzer, phosphor, magnesium, selenium, chroom, mangaan) , antioxidanten (onder ander ook pinocembrin een antioxidant die alleen in honing voorkomt) enzymen (oxydase, invertase, catalase en phosphorylase) en zuren. Deze stoffen en zijn bijzondere eigenschappen maken honing uitermate geschikt voor gebruik in verzorgingsproducten, als ook als remedie tegen diverse klachten. (onderzoek honing ingrediënten en medicinaal gebruik)

Waarom helpt honing je huid:

Honing is antibacterieel:

Honing heeft een antibacteriële werking en kan daarom helpen bij wondjes, verbrandingen en puistjes. Dat gaat zelfs zover dat honing (en dan in het bijzonder Manuka honing) een van de weinige middelen is die je kan gebruiken voor moeilijk te genezen wonden en doorlig plekken. Zodra honing in contact komt met wondvocht ontstaat er een reactie waarbij waterstofperoxide ontstaat wat voor een ontsmetting zorgt. Daarnaast zorgen ook andere reacties zoals de PH verlagende eigenschap en de versterking van de immuunrespons die het lichaam aanzet tot te aanmaak van nieuw weefsel om de wond dicht te laten groeien. Naast wondgenezing helpt honing ook tegen puistjes en acne. (Bij acne kan het handig zijn om de honing te mengen met essentiële oliën om het effect te versterken) (onderzoek werking honing op wonden)

Honing is hydraterend:

Honing is hygroscopisch, dat betekend dat hij water aantrekt. (Sluit daarom de honingpot altijd goed, anders komt er water uit de lucht in de honing terecht). De water aantrekkende werking zorgt voor hydratatie van de huid. Zowel droge huid wordt beter, droge plekken jeuken minder, maar ook vettige huid profiteert van de hyrdaterende werking van honing. De de suikers in honing zorgen ervoor dat de huid meer vocht vast houdt en elastisch blijft.

Honing helpt tegen huid veroudering en huid schade:

De antioxidanten in honing zorgen voor een vermindering van vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen aanrichten aan cellen en weefsels en daarmee hoofdverantwoordelijk zijn voor huid veroudering. Het aantal vrije radicalen kan sterk toenemen door blootstelling aan de zon, slechte voeding, roken, drinken en luchtvervuiling.

Wat voor alle verzorgingsproducten uit de keuken geldt:

Er hoeven geen stoffen worden toegevoegd die ze langer houdbaar maken, wat bij crèmes en andere verzorging producten wel noodzakelijk is. Juist deze middelen, die de houdbaarheid verlegen, zijn niet goed voor je ( zie blogartikel over chemische stoffen in verzorgingsproducten ) of niet goed voor de huid (uitdrogend)

Honing verwijderd dode huidcellen:

Honing bevat organische zuren die daarvoor zorgen, dat dode huidcellen vanzelf (zonder hard te scrubben) verwijdert worden. Hierdoor krijgt de huid een frisser uiterlijk.

Verschillende soorten honing:

Afhankelijk op welke manier honing is geproduceerd en bewaard en van welke planten hij afkomstig is en of er bijgevoerd is, bevat hij meer, minder of geen van de boven genoemde stoffen. (honing van nektar of suikerwater) 

De kleur van honing is van belangrijk:

Als je aan honing denkt denk je vaak aan goudkleur. Maar honing heb je van heel licht geel tot helemaal donkerbruin. De kleur hangt af van de hoofd plantensoort waar de honing vandaan komt, het weer en waar de plant groeit. De donkerder honing is de meer mineralen en antioxidanten hij bevat. Tijm , manuka, boekweit, kastanje, heide en paardenbloem honing zijn van zichzelf bijvoorbeeld veel donkerder van kleur.

Waarop moet je letten bij honing:

De enzymen in honing verliezen hun werking zodra honing boven de 40-45 graden wordt verhit. Als je honing toevoegt aan hete thee blijft met name suiker over. Daarom is het belangrijk om honing voorzichtig au bain marie tot maximaal 40 graden te verwarmen als hij bijvoorbeeld gekristalliseerd, (hard geworden is) anders verliest hij zijn werking. Gebruik zeker geen microwave. Verwarm honing, als dan, voorzichtig in warm water en voeg in recepten zoals siroop en kruidendrankjes de honing pas toe, als ze iets afgekoeld zijn.

Honing uit de winkel, welke moet ik kiezen?

Honing in de supermarkt, zoals bijvoorbeeld de honing in schattige beren knijpflesjes wordt eerst 24 uur verhit tot 48.9 graden om de kristallen te smelten en om de verontreinigingen zoals bijen vleugels makkelijker eruit te kunnen halen. Een groot gedeelte van de honing wordt dan in korte tijd verhit tot 74graden (gepasteuriseerd) om dan snel weer te worden afgekoeld om lichtere, helderder gekleurde honing te verkrijgen. Omdat de consument houdt van goudkleurige honing die niet kristalliseert.(?) Vervolgens wordt de honing in grote vaten verpakt en verscheept om dan evt. gemend te worden met andere honing voor een constantere smaak. Alle bestanddelen die honing bijzonder maken zijn dan verdwenen. (hoe honing industrieel wordt verwerkt)

Hoe weet ik of het goede honing is?

  1. Koop direct bij de imker, dan weet je waar je product vandaan komt. Ik heb de luxe van een imker, die om de hoek in de straat woont. Super is dat!
  2. Test de honing als je niet zeker bent.
    • Echte honing vormt een druppel als je hem op je vinger, of een bord druppelt, bewerkte honing of nep honing die van suiker gemaakt is vlooid uit.
    • Echte honing lost niet direct op, als je hem in een glas met water doet, maar zinkt naar de bodem, andere honing lost op en verdeeld zich direct gelijkmatig in het glas.
    • Echte honing brand. Als je een lucifershoutje in honing doopt en je steekt hem aan dan brand hij als het echte honing is. Als er niets gebeurd voorkomt water in bewerkte honing of nephoning dat de lucifer brand.
    • Onbewerkte honing kristalliseert op ten duur

 

Honing voor je huid, gezicht reinigen met honing:

Met honing reinigen dat plakt zeker wel zou je kunnen denken. Maar dat is niet helemaal zo, omdat de honing met water reageert. Je moet alleen opletten dat je haren niet in de honing hangen. Ik doe een haarband om.

Doe 1 Tl honing op je hand. Doe een klein beetje water bij. Zodra honing met water in contact komt verandert de consistentie meteen. De plakkerige honing voelt plotseling aan als zachte zeep. (Je kunt het ook andersom doen eerst je gezicht nat maken , dan honing pakken en op je nat gezicht smeren)

Reinig je gezicht door de honing een beetje in te masseren. Laat de honing, als je daar tijd voor hebt, even intrekken bijvoorbeeld terwijl je tanden poetst. Spoel af met warm water.

Een klein goed afsluitbaar glazen potje met honing in de badkamer is handig. Ik smeer mijn huid daarna in met zelfgemaakte gezichtsolie. Meer daarover en over andere natuurlijke methodes om je gezicht te reinigen, zoals de olie methode, volgt hier.

Wil je meer weten waarom je bepaalde stoffen in cosmetica en verzorgingsproducten zou willen vermeiden, lees dan mijn blogpost over gevaarlijke ingrediënten in verzorgingsproducten, of de blogpost over gezichtsolie zelf maken

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.