Vlierbessensiroop (zelf maken) als geheim wapen tegen verkoudheid en griep!

ingrediënten vlierbessensiroop

 

Het is winter en wij zijn allemaal op zoek naar iets dat ons kan beschermen tegen verkoudheid en griep. En ja je kan van alles kopen, maar je kan ook zelf aan de slag gaan. Vlierbessensiroop kun je zelf maken! Wat je daarvoor nodig hebt zijn vlierbessen.

Misschien heb jij een vlierbessenstruik in je tuin staan. Ik tegenwoordig jammer genoeg niet. Maar ik ben er wel mee opgeroeid. In de licht verwilderde tuin van mijn ouders in een klein dorpje in Oostenrijk stonden twee vlierbessenstruiken. Elk jaar in de lente en in de herfst was er een weekeind dat in het teken stond van deze twee struiken. In de lente werden de bloesems geplukt, de grote lichtblauwe pan voor de kookwas van zolder gehaald en vlierbloesemsap gebrouwen. Het hele huis rook naar die bijzondere geur van vlierbloesems en citroen. Soms vergaten we de flessen in de kelder en veranderde de sap in licht mousserende wijn en als je pech had in azijn.

In de herfst was het bessen oogst tijd. Uren was ik met mijn moeder met een vork bessen van de steeltjes aan het halen. De bessen werden verwerkt tot vlierbessencompote, vlierbessensap en vlierbessengelei en vulden de rekken in de bijkeuken. De oogst was bijna altijd zo groot dat er elk jaar nieuwe potjes bijkwamen en langzaam een hele voorraad ontstond die wij in de wintermaanden niet eens op konden maken. Winters was het “Hollerpunsch”tijd (vlierbessen punsch), dat recept moet ik hier zeker nog vermelden.

Ook al was ik toen als meisje al bezig met kruiden en medicinale planten, van de enorme kracht van de vlierbes wist ik nog niets. Ik was dan ook verbaasd toen ik voor het eerst zag dat vlierbes als een wondermiddel tegen verkoudheid en griep aangeprezen werd. Maar inmiddels weet ik beter. Het is zelfs door diverse onderzoeken onderbouw. De Vlierbes is een powerhouse. (bron)

Vlierbessen (Sambucus nigra) worden al lang gebruikt voor hun helende werking. Zij bevatten onder ander tanine, bio-flavonoïden (anthocyaninen), carotenoïden, aminozuren en hoge concentraties vitamine A,B en C. Anthocyanen zijn de stoffen die de bes hun zwart/blauwe kleur geven. Het zijn krachtige antioxidanten die stress en cellbeschadiging tegen gaan en immuniteitsverhogend werken. Vlierbessen helpen tegen verkoudheid, luchtwegenaandoeningen, griep en zijn ontstekingsremmend. In tegenstelling tot Echinacea (werkt met name voordat je echt ziek bent) werken vlierbessen ook als je al ziek bent en kunnen ze het verloop van de ziekte heel erg verkorten. Een onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die vlierbessensap toegediend hebben gekregen na 2 dagen een duidelijke verbetering van hun griep symtomen hadden, in de controlegroep was daarentegen pas na 6 dagen een verbetering te zien(Zakay-Rones, 1995).

Ook de andere ingrediënten zoals kaneel en steranijs en gember helpen bij verkoudheid, koorts en hoest. Zo is steranijs hoofd bestanddeel van het antigriep middel tamiflu.

Geen zin in zelf siroop maken? Je kunt ook een vlierbessenthee maken met vlierbessen (sap) en kruiden.

Vlierbessensiroop

Recept vlierbessensiroop:

Ingredienten: 

  • 50g gedroogde vlierbessen (ik bestel ze altijd hier) als je poeder koopt (bijvoorbeeld van Jacob Hooi bij de tuinen) neem dan de helft hiervan

  • 25g kopje gedroogde rozenbottels

  • 2 EL verse gember wortel (of 1 EL gedroogde)

  • 1 EL gedroogde Echinacea wortel (verkrijgbaar bij Pit Pit of van Jacob Hooi)

  • 1 kaneelstokje (of 1/2 TL kaneelpoeder)

  • 5 kruidnagels

  • 3 Stks. steranijs

  • 280g goede honing (niet voor kinderen onder 1 jaar)

  • 1liter water

Vlierbessen zijn gedroogd verkrijgbaar in bessen of poedervorm . Als je ze zelf plukt let op de steeltjes mogen niet verwerkt worden, die zijn giftig. Vlierbessen moet je ook altijd eerst te koken. Ongekookte vlierbessen bevatten giftige stoffen die misselijkheid en braken kunnen veroorzaken gebruik ook geen groene bessen.

Instructies:

Mix alle kruiden en bessen in een kom. Giet het water in een klein pannetje en warm het op tot het kookt.

Als het water kookt, verlaag het vuur en voeg te kruiden toe. Laat het geheel op een klein vlammetje een half uurtje inkoken.

Giet de siroop af door een zeef, druk de bessen met een lepel tegen het zeef zodat het vocht uitloopt.

Laat de sap afkoelen tot kamertemperatuur (belangrijk omdat de heilzame enzymen in de honing hun werking verliezen als hij boven de 40 graden wordt opgewarmd). Als je de sap echter te koud laat worden lost de honing niet meer op. Voeg de honing toe, meng goed, en giet in gesteriliseerde afsluitbare flessen. Etiketje erop en in de koelkast.

Wil je het langer bewaren kan je de siroop ook in ijsklontjes zakjes vullen en invriezen.

Dosering:

Preventief volwassenen dagelijks 1 EL , kinderen 1-2 TL

Als je al ziek bent volwassenen 1-2 EL alle twee uur, kinderen 1 TL alle twee uur

 

Houdbaarheid:

Bij mij blijft de siroop zeker drie maanden goed in de koelkast (dan is hij meestal ook op), de houdbaarheid hangt af van het suikergehalte, dus als je iets minder honing wil gebruiken is hij korter houdbaar, als je dubbel zoveel honing gebruikt is hij het hele winter seizoen houdbaar.

Op een goede en gezonde winter!

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.