magnesium niveau op krikken via de huid met magnesium vlokken (deel3)

magnesium bad ingredienten

Magnesium is niet voor iedereen makkelijk opneembaar in de darm. Door magnesium in de vorm van magnesium vlokken transdermaal (via de huid door smeren, of het nemen van een bad) toe te passen neem je een afkorting. Het magnesium wordt zo direct via de huid in het bloed opgenomen en hoeft niet via de darm te worden opgenomen. Hierdoor voorkom je enerzijds bijwerkingen, die bij het slikken van magnesium supplementen kunnen ontstaan zoals diarree. Anderzijds helpt het bij mensen die al problemen met de darm hebben (IBS,IBD,Crohn,Lekkende darm) waardoor de opnamen van vitamines en mineralen al moeilijk verloopt. (onderzoek)

Smeren, of op je huid spuiten is een methode die je snel en makkelijk dagelijks toe kunt passen.

Hiervoor kun je magnesium olie, magnesium serum of magnesium zalf gebruiken. Beide kun je kopen of zelf maken.

A. Magnesium olie zelf maken:

Om zelf magnesiumolie te maken, heb je alleen magnesiumchloride vlokken, heet gedestilleerd water en een flesje nodig. Het heet wel olie maar er komt geen olie aan te pas. De consistentie van de magnesiumzout oplossing is echter wat olieachtig vandaar de naam. Het is wel een omweg omdat vlokken van olie worden gemaakt, door verhitting. Maar magnesiumvlokken kopen is duidelijk minder duur dan magnesium olie. Waar je wel op moet letten is dat je het (vooral als je het ook voor je kinderen gebruikt) niet over wondjes smeert, dat prikt namelijk.

Recept magnesiumolie:

50 gram vlokken

50 ml (gedestilleerd) water (gebruik van gedestilleerd water verhoogd de houdbaarheid)

Breng gedestilleerd water aan de kook. Meng de vlokken met het gekookte water. Als de vlokken zijn opgelost vul het magnesiumolie in een flesje of een spuitfles.

Je kunt het magnesiumolie direct gebruiken. Spray of smeer het olie dagelijks op de huid (voeten, benen, armen, buik). Een goed moment is bijvoorbeeld na het douchen, voor het aanbrengen van de huidcrème. Vul deze gewoonte aan met magnesium baden of een magnesium voetbad.

Aanmerkingen:

  1. de eerste paar keer dat je magnesium olie gebruikt kan het prikken. Omdat magnesiumchloride een zout is. Na drie dagen is je huid eraan gewend en voel je het minder prikken. Op sommigen plekken op je lichaam prikt het meer dan op andere plekken. Op wondjes prikt het altijd!
  2. Het zout kan een witte waas achterlaten op je huid. Vind je dat storend kun je het na 30 minuten inwerkingstijd ook weer afspoelen. Je kunt jezelf dan bijvoorbeeld ook voor het douchen met magnesiumolie insmeren, 20-30 minuten wachten en het dan af douchen.

A1: Magnesium serum

Een hele fijne manier om magnesium via de huid binnen te krijgen, die ik recentelijk heb ontdekt is magnesium serum. Magnesium serum is gel-achtig, plakt niet en wordt goed en snel door de huid opgenomen! 

B. Een bad of voetbad nemen is een andere methode om je magnesiumspiegel snel te verhogen.

Een precieze toelichting over de ingrediënten en de werking van der verschillende ingrediënten vind je hier beneden.

Een punt vooraf. Ik heb bij alle recepten Epsom zout (magnesium sulfaat) en als alternatief magnesium chloride opgenomen. Wat is nu beter? De conclusie is beide zijn goed en hebben elk een iets andere werking. Magnesium chloride wordt sneller opgenomen en de werking houdt langer aan, magnesium sulfaat is ook belangrijk voor het lichaam vooral voor de ontgifting. Het magnesium wordt echter sneller afgevoerd. Ik zou afwisselen en beide vormen gebruiken. (onderzoek

Magnesium voetbad. (2x per week)

Een voetbad is een makkelijke methode om tussendoor bijvoorbeeld ’s avonds tijdens het TV kijken, winters als je toch al koude voeten hebt, of op een zomeravond buiten op terras iets goeds te doen voor je lichaam, zonder dat het veel tijd of ruimte in beslag neemt.

Recept Magnesium voetbad:

1/4 kopje (50g) Espom zout/ Bitterzout of Magnesium chloride vlokken

1/4 kopje baksoda m(optioneel) werking zie beneden

1 teil met warm water

extraatjes:

1. Je kunt hier ook nog wat essentiële oliën toevoegen (bijvoorbeeld 5 druppels lavendelolie) Kijk wel dat je hiervoor een olie van hoge kwaliteit gebruikt dat geschikt is voor aromatherapie en niet gewoon geurolie.

 

Detoxbaden:

De huid is ons grootste orgaan. Via de huid kunnen wij door de poriën, net als via de nier, gifstoffen afvoeren. Daarom is het nemen van een detoxbad een effectieve methode om gifstoffen af te voeren en mineralen op te nemen. Een detox bad stimuleert het lymfsysteem en verhoogd het zuurstofgehalte en verbeterd de bloedsomlooop. Detox baden sterken het immuunsysteem en dragen tot de ontspanning van het lichaam en de spieren bij.

1. Magnesium detoxbad: (1-2 keer wekelijks)*

11/2-2 kopjes (150-200g) Epsomzout /bitterzout (afhankelijk van je gewicht en de grote van je bad vuistregel ½ kopje (50g per 25kg lichaamsgewicht) of als alternatief magnesium chloride vlokken

5-10 druppels essentiële olie (bijvoorbeeld Lavendel)

Meng de essentiële olie met het zout (zo verdeeld het beter) voeg toe aan warm badwater.

 

2. Rozemarijn detox bad*

Ingrediënten:

1/2-1 (50-100g) kopjes epsom zout of magnesium chloride vlokken

1/2-1 (50-100g) kopje baksoda

2-3 EL verse rozemarijn; fijn gehakt

6-8 druppel essentiële olie

Meng Epsomzout en baksoda. Voeg essentiële olie toe, voeg fijn gehakte rozemarijn toe.

 

3. Zeezout/of Himalayazout detoxbad*:

1 kopje (100g) Epsom Zout magnesium chloride vlokken

1 kopje (100g) baksoda

1 kopje (100g) Zeezout/Himalayazout

Meng Epsomzout en baksoda en zeezout. Ik meng het altijd in een pannetje met kokend water dan lost het zeezout beter op. Pas op het schuimt!

 

*Als je zwanger kun je beter geen Epsom bad nemen. Als je hart problemen hebt overleg dan even met je arts voordat je detox baden neemt

 

Een detox bad nemen met magnesium vlokken:

Het water zou zo warm moeten zijn dat je het net nog fijn vindt. De warmer het water, de werkzamer het bad. Vul koud water bij als het te heet is, maar voeg geen warm water bij als je al in ligt.

Blijf bij voorkeur 40 minuten in bad dat is het meest effectief. De eerste 20 minuten worden vooral gifstoffen via de huid afgevoerd, de laatste 20 minuten neem je vooral mineralen en vitamines via de huid op.

Als je klaar bent stap voorzichtig uit het bad, je kunt je slaperig en een beetje licht in je hoofd voelen. Je kunt je afspoelen in de douche maar dan alleen met water (zonder zeep) of gewoon afdrogen.

Het is aan te raden om het bad direct om te spoelen anders blijft er een zout rand zitten.

Kijk dat je genoeg drinkt, dan voer je de gifstoffen nog beter af en als je in een warm bad veel zweet moet je het vocht ook weer bijvullen.

 

Ingrediënten en werking:

Baksoda of Zuiveringszout (Natrium Bicarbonat):

Baksoda /Zuiveringszout werkt reinigend en verzachtend en kalmeert jeukende huid. Het is sterk basisch en helpt daardoor de zuurtebalans van het lichaam te herstellen. Baksoda is antibacterieel en voortkomt geurvorming waardoor het uitermate geschikt is voor een voetbad. Baksoda is een goede bron van natrium en heeft een wisselwerking met magnesium. Een hogere PH waarde van baksoda (dus minder zure omstandigheden) en het bicarbonaat zelf, helpen mee om magnesium uit het bloed in de cellen op te nemen. Waar het natrium vervolgens weer helpt bij de opname van magnesium in de mitochondriën. De mitochondriën zijn de “energiecentrales” van de cel. In de mitochondriën wordt de energie uit de voeding omgezet, die het lichaam nodig heeft voor functies zoals bewegen, groeien, denken maar ook helen en gezond worden. (bron

 

Epsom of Bitterzout: Magnesium Sulfaat:

Espomzout of magnesiumsulfaat is eigenlijk geen zout, maar een natuurlijk voorkomende mineraalverbinding van magnesium en sulfaat. Espomzout wordt al eeuwen gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen.

Sulfaat (zwavel) is nodig voor allerlei biochemische processen. Het is belangrijk voor de gewrichten, de huid/haar en de zenuwen. Sulfaat bindt zich aan toxische Stoffen die in de lever opgeslagen worden (bijvoorbeeld toxische/chemische stoffen uit schoonmaakmiddelen, schoonheidsproducten, verzorgingsproducten, bestrijdingsmiddelen) waardoor ze minder toxisch worden en het lichaam makkelijker kunnen verlaten. Sulfaat zorgt ook voor de afbraak van hormonen bijvoorbeeld het stress hormon, zoals adrenaline. Hierdoor voel je je meer ontspannen na een bad en voorkom je een burn-out.

Sulfaat stimuleert de pancreas om enzymen aan te maken die nodig zijn voor de ontgifting van het lichaam en de opname van nutriënten. Door zijn ontgiftende eigenschappen wordt Espom zout ook gebruikt voor de behandeling van autisme. Bij autistische aandoeningen is de sulfatie vaak verstoord waardoor zich meer chemische stoffen of zware metalen ophopen die voor ontstekingsreacties zorgen.

Sulfaat helpt bij de aanmaak van de muceuze/slijmvlies laag van de darmwand. De muceuze laag voorkomt dat giftige stoffen of afbraakproducten door de darmwand in het bloed terecht komen. Mensen met lekkend darm syndroom hebben een lage sulfaat gehalte in het bloedplasma.

Omdat sulfaten moeilijk worden opgenomen door de darm, is de opname via de huid een prima alternatief. Het droogt de huid wel iets meer uit dan magnesium chloride. De werking van Magnesium sulfaat is van kortere duur omdat het sneller uitgescheiden wordt door de nieren. Dit zelfde feit vormt echter ook de reden voor de goede ontgiftingseigenschappen van magnesium sulfaat.

 

Magnesium Chloride:

Magnesium chloride werkt hydraterend voor de huid en heeft en sterk ontgiftende werking. Magnesium chloride is een van de best opneembare vormen van magnesium. Het magnesium wordt 5 keer sneller in het lichaam opgenomen dan magnesium sulfaat.

Andere magnesium zouten moeten door het lichaam eerst omgezet worden, hiervoor is maagzuur Hydrochloride nodig. Magnesium chloride bevat al chloride en hoeft dus niet meer omgezet te worden waardoor het een hoge biologische beschikbaarheid heeft. (bron)

Dode zee zout:

Dode Zee zout bevat 40 verschillende mineralen en sporenelementen. Zoals calcium, kalium, natrium, ijzer, fosfor, jodium, sulfaten, bromide en vooral magnesium.

  • Magnesium 60,5 g/kg
  • Natrium 127 g/kg
  • Kalium 120 g/kg
  • Chloride 485 g/kg

Dode zeezout heeft een geheel andere samenstelling dan zout uit andere zeeën en de concentratie van mineralen is 28% sterker.

Essentiële oliën:

Essentiële oliën zijn de aromatische vloeistoffen die gewonnen worden uit bloemen, bomen, wortelen, struiken en zaden.

Lavendel olie:

Lavendel is kalmerend, verzachtend, brengt de geest in balans en bevorderd, werkt tegen depressie en zorgt voor een goede nachtrust.

Essentiële eucalyptus olie:

Verlaagd het stress hormoon cortisol, is immune versterkend en ontstekingsremmend.

(Gebruik alleen 100% puur, natuurlijk en biologisch lavendel olie. Wees voorzichtig essentiële oliën zijn sterk geconcentreerd gebruik alleen de aanbevolen hoeveelheid en gebruik het niet direct op de huid) Oliën kun je bijvoorbeeld hier kopen.

Welk zout kopen:

In ieder geval puur Epsom zout of Magnesium chloride vlokken (geen mengsels). Een goede en zuivere bron van magnesium chloride vlokken, die ook in internationale onderzoeken gebruikt worden, zijn de vlokken van Zechstein zout. Zechstein is een unieke ondergrondse gesteentelaag van zout uit de Zechstein zee. Deze zee lag tussen Engeland, Nederland, Duitsland en Polen en is 250.000.000 jaar geleden ingedroogd. Zechstein zout is zuiver (vrij van vervuiling) en het hoog geconcentreerd.

 

In Deel 1 over magnesium kun je lezen over: waarom magnesium zo belangrijk voor ons is.
In Deel 2 over magnesium kom je meer te weten over hoe je je magnesiumniveau op kan krikken.

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.