De winter komt eraan en je kunt maar beter voorbereid zijn. Je kunt naar de drogisterij gaan en een voorraad middeltjes inslaan, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Dan weet je precies wat erin zit en wat het doet. Dat is geen tweede keuze, in tegendeel, de natuur heeft uitermate krachtige ingrediënten te bieden. Als je net voor de hoest, keelpijn, snotter en griep periode begint met de voorbereidingen, heb in de winter weinig te vrezen.
Sinds een paar jaar maak ik de meeste middeltjes die mijn familie zo goed mogelijk door de winter brengt zelf. Een voorbeeld daarvan is deze vlierbessensiroop. Die zeker niet mag missen in de winter. Het dagelijks gebruik van vlierbessensiroop is geen straf. Ook niet voor de kinderen die zich iedere keer verheugen, als ik een borrelglaasje bij het ontbijt inschenk.
Het volgende middel (pittige azijn) is duidelijk minder ieders lievelingsdrankje. “Sterk spul” zo als ze in de reclame van fishermans friend zeggen. Ik haal het dan ook met name uit de kast als Het (de keelpijn, de griep, de bijholteontsteking) net begint of bezig is. Maar je kunt het ook preventief gebruiken. Waarom ieder familielid zich uiteindelijk ook hierbij neerlegt ? Omdat het ook echt werkt. Hoe dan? Omdat het vol zit met antibacteriële en antivirale ingrediënten, die de natuur bedacht heeft. De meeste winterziektes worden door virussen overgedragen. Maar er zijn weinig antivirale middelen zomaar te koop. En uiteindelijk bestrijd het lichaam het virus zelf. De natuur heeft hier gelukkig wel veel meer te bieden. Zonder de ongewenste bijwerkingen.
Pittige azijn of fire cidre:
Hoewel de losse ingrediënten in de traditionele kruidengeneeskunde in Europa al eeuwen lang werden gebruikt tegen verkoudheid, griep en keelpijn is dit recept geen traditioneel recept. Fire Cidre komt uit Amerika. Het oorspronkelijke recept is door Rosmary Gladstar in de jaren 80 in haar boek “medicinal herbs a beginners Guide” vastgelegd (1).
Alle ingrediënten zijn stuk voor stuk goede middelen tegen griep (2). In dit recept worden ze met elkaar gecombineerd, waardoor een super krachtige mix ontstaat.
Pittige azijn wat zit er allemaal in:
Appel azijn:
Gefermenteerde appelazijn bevat probiotica (goede bacteriën die een positief effect op onze gezondheid hebben). Probiotica sterken het immuunsysteem. Appelazijn maakt slijm vloeibaarder, wat helpt om de keel vrij te houden. Ook kun je, als je eraan ruikt (dat is niet voor iedereen weggelegd), je neus direct weer vrij maken. Appelazijn bevat fenolen en azijnzuur beide stoffen die zowel virussen, alsook bacteriën uitschakelen.(3) (4)
Appelazijn kun je helder (gefilterd) of troebel kopen. Troebel heeft de voorkeur, omdat hier nog veel meer stofjes in zitten dan in der heldere/ gefilterde variant. Hoeveel azijnzuur appelazijn bevat is heel erg verschillend en hangt af van de kwaliteit van het product. De antibacteriële werking zal dan ook ervan afhangen welk azijn je koopt.
Knoflook:
Knoflook heeft onder ander antivirale en antibacteriële eigenschappen en is daarom geschikt bij verkoudheid, keelontsteking, oorontsteking en griep. Mensen die dagelijks knoflook gebruiken zijn minder vatbaar voor griep en verkoudheid en als ze toch de griep te pakken krijgen duurt deze iets korter. Gemiddeld 4.5 dagen in plaats van 5.5 dagen. (5) Knoflook helpt zelfs tegen een aantal antibiotica resistente bacteriën, dus in dit superdrankje mag hij zeker niet ontbreken!
Cayenne peper:
Peper werkt antiviraal en antibacterieel en zit vol met antioxidanten, vitamine A, (beta caroteen ), vitamine B1, B2, B3 en B6 en vitamine C. Cayenne peper bevat het stofje capsaïcine. Capsaïcine werkt koorts verlaagd en pijnstillend. Het verzacht de bij griep horende hoofd-, keel- en gewrichtspijn (6). Tegelijkertijd houdt het de luchtwegen open en maakt slijm in neus en luchtwegen weer vloeibaar. Je kunt het daarom ook goed gebruiken bij sinusitis (bijholteontsteking).
Mierikswortel:
Mierikswortel is enorm scherp. Om de belangrijke stoffen vrij te laten komen moet je de wortel raspen. Na het raspen moet mierikswortel heel snel verwerkt worden (in azijn of room) anders verliest hij zijn werking. Ruik je of eet je vers geraspte mierikswortel kunnen de tranen in de ogen schieten, maar je luchtwegen en je verstopte neus gaat direct weer open. In Oostenrijk waar ik vandaan kom werd mierikswortel dan ook bij veel wintergerechten geserveerd. Mierikswortel werkt antibacterieel en antiviraal (7).
Gember:
Gember is een echte winter specerij. Het verwarmt je van binnen. Gember thee is ideaal voor mensen die het altijd koud hebben (ik), of altijd koude handen en voeten hebben. De thee opent ook je neus als je de stoom inademt. Gember werkt ontstekingsremmend, verlaagd pijn en koorts. Ook is het een uitstekend middel tegen hoest, daarom kun je ook vaak hoest snoepjes met gember krijgen.
Kurkuma:
Kurkuma (geelwortel) wordt al eeuwen gebruikt in de Indiase keuken en in de Ayurveda vanwege zijn geneeskrachtig werking. Kurkuma is tegelijkertijd een van de wetenschappelijk best onderzochte kruiden. Hierbij is onder ander de effectiviteit tegen dementie, kanker, auto-immuunziekte, en de griep en varkensgriep aangetoond. Geelwortel verbeterd je weerstand is ontstekingsremmend. Het helpt tegen keelontsteking, maakt de luchtwegen vrij en verzacht hoest (8).
Recept Pittige azijn:
Ingrediënten pittige azijn:
- 3\4 liter appel cider azijn (troebel)
- 2 bollen knoflook, tenen gepeld
- 6 EL of meer gember, geraspt
- 3 EL verse kurkuma wortel, geraspt
- 2 scherpe rode pepers, in dunne ringetjes gesneden (je kunt ook minder gebruiken, als je de cider ook voor kinderen wilt gebruiken)
- 4 cm of meer mierikswortel, geraspt
Bereidingswijze:
Plaats de gesneden, geraspte ingrediënten in een weckglas van 1l, giet de azijn overheen tot de ingrediënten bedekt zijn. Sluit de deksel en zet op een warme plek.
Laat het 3-4 weken trekken op een warme zonnige plek. Na 3 tot 4 weken kun je het door een zeef afgieten en klaar. Je kunt de azijn in de koelkast maar ook gewoon in de kast bewaren.
Gebruik:
Nu kun je elke dag 1-2 EL gebruiken om je weerstand op pijl te houden of juist als je de eerste verschijnselen voelt een borrelglaasje pakken. Heb je al griep pak dan meermaals per dan 2 EL.
Honing de extra boost:
Om het drankje nog krachtiger te maken en de zure smaak te verzachten, roer ik voor mezelf meestal (en voor de kinderen altijd) een theelepel boekweithoning erdoorheen. Als het echte griep is, pak in Manukahoning. Ik doe een bodempje pittige azijn in een glas of klein borrelglas en roer de honing erdoorheen, zo goed het gaat. De honing zal vaak niet helemaal oplossen. Je zou het ook iets kunnen verwarmen. Maar boven de 40 graden verliest de honing zijn bijzondere werking, omdat de enzymen verloren gaan en dat zou jammer zijn. (meer over honing vindt je hier)
Wat doet honing bij verkoudheid, griep en keelontsteking:
Honing is meer dan fructose, glucose (suiker) en water. Honing bevat flavonoïden, fenolen beide antioxidanten en enzymen. Allemaal stofjes waar je lichaam dankbaar gebruik van maakt in de strijd tegen keelpijn, verkoudheid en griep.
Let wel geef kinderen jonger dan 1 jaar geen honing!! (Honing kan botulisme veroorzaken in kinderen onder 1 jaar!)
Honing ≠ honing:
Je hebt honing in knijp flesjes, waar smaak en kleur constant zijn, hier zit niet veel meer in dan alleen suiker.
Je hebt gezonde honing. Dat is rauwe, koud geslingerde, niet verhitte, onbewerkte honing.
Je hebt ook super gezonde honing. Afhankelijk van welke plant de honing gemaakt is, heeft hij andere eigenschappen. De donkerder de kleur van honing de gezonder/ werkzamer hij is. Zo bevat boekweithoning veel meer antioxidanten dan de meeste honingsoorten. Ik gebruik voor klachten s’winters altijd boekweithoning. (9)
Wil je nog iets krachtigers dan boekweithoning, dan is er manukahoning, de koning van de honing. Manukahonig wordt alleen in Nieuw-Zeeland gewonnen, waar manukabosjes groeien. Manuka klinkt misschien niet voor iedereen bekend maar de manukaboom (Leptospermum scoparium) wordt samen met twee andere bomen (Tea tree (Melaleuca alternifolia) Kanuka (Kunzea ericoides)) ook theeboom (tea trea) genoemd. Theeboom olie is inmiddels goed bekend om zijn antibacteriële- en antischimmel eigenschappen. En die eigenschappen heeft de honing dus ook. Manukahoning heeft zelfs zo een sterke antibacteriële werking, dat hij tegen MRSA (de gevreesde antibioticaresistente ziekenhuisbacterie) bacterie werkt (10). Er is ook onderzoek die laat zien dat als manukahoning samen met een antibioticum toegediend wordt tegen antibioticaresistente bacteriën antibiotica wel weer werkzaam is.
Manukahoning heeft naast antibacteriële eigenschappen ook sterke antivirale eigenschappen (11) en kan het opnemen met conventionele antigriep middelen c.q. overtreft deze in werking. Manukahoning helpt tegen streptokokken die de oorzaak van keelontsteking kunnen zijn.
Het zijn de enzymen in manukahoning die waterstofperoxide aanmaken en de stofjes methylglyoxal and dihydroxyacetone die voor de krachtige antibacteriële werking zorgen. Sommige manukahoning is bijzonder rijk aan methylglyoxal. De sterkte van manukahoning wordt daarom gestandaardiseerd gemeten in de form van Unique Manuka Factor (UMF). Dit geeft de antibacteriële werking van honing aan in vergelijking met fenol (een ontsmettingsmiddel). Hierdoor krijg je zekerheid wat je koopt. Manukahoning is in de sterkte UMF +5,+10 tot +20 te koop. Dat weerspiegelt zich dan ook duidelijk in de prijs. Een potje honing kost dan makkelijk meer dan 50 Euro. Wil je de honing voor therapeutische doeleinden gebruiken, moet hij een minimale UMF van +10 hebben.
Ik gebruik manukahoning thuis dan ook alleen maar als iemand al ziek is, griep heeft of een zware keelontsteking .
Manukahoning kan nog veel maar. Als je hem een keer hebt aangeschaft is, kun je hem ook gebruiken bij allergieën, IBD (inflammatoire darm aandoening ), gingivitis (ontsteking van het tandvlees), wond behandeling, acne, SIBO (small intestinal bacterial overgrowth zie blogpost) te weinig maagzuur en reflux (terugstromen van maaginhoud in de slokdarm).
Nog een tip honing kun je ook alleen gebruiken bijvoorbeeld om kinderen met keelpijn makkelijker in slaap te laten vallen zoals dit onderzoek uitwijst. (12)
Je kunt de pittige azijn natuurlijk ook verwerken in sla dressings of sauzen.
Bronnen:
1. Boek Rosemary Gladstar “medicinal herbs a beginners guide”
2. Potential of Complementary and Alternative Medicine in Preventive Management of Novel H1N1 Flu (Swine Flu) Pandemic (2011) Arora R et al.
3. Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect ( 2017) Gopal J et al.
4. apple cider vinegar webmd
5. Identification of Suitable Natural Inhibitor against Influenza A (H1N1) Neuraminidase Protein by Molecular Docking (2016 ) Sahoo M, Jena L, Rath SN, Kumar S.
6. Heat in chili peppers can ease sinus problems, research shows (August 26, 2011) University of Cincinnati Academic Health Center
7. The effect of an aqueous horse-radish extract, applied as such or in association with caffeine, on experimental influenza in mice. (1985 ) Eşanu V, Prahoveanu E.
8. Curcumin inhibits influenza virus infection and haemagglutination activity (15 April 2010 Volume 119, Issue 4,) Da-Yuan Chen et al.
9. Biochemical properties, antibacterial and cellular antioxidant activities of buckwheat honey in comparison to manuka honey (30 June 2018, Pages 243-24) Deng, J.,et al.
10. Manuka honey and methylglyoxal increase the sensitivity of Staphylococcus aureus to linezolid. (2018 Jun) Hayes G, Wright N, Gardner SL, Telzrow CL, Wommack AJ, Vigueira PA.
11. Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey. (2014) Watanabe K, Rahmasari R, Matsunaga A, Haruyama T, Kobayashi N.
12. A spoonful of honey helps a coughing child sleep (2013 ) Ashkin E, Mounsey A.