Gezonde snoepjes, ja dat kan ook!

zure snoepjes

Zelfgemaakte gummies de zomer- en de winterversie. Met gelatine dus onder ander goed voor de huid, de darm en de huid!

Met snoepjes begon mijn afwijking om alle etiketten te lezen. Ik was toen nog lang niet zo intensief bezig met gezonde voeding, in tegendeel ik was overtuigd dat wij redelijk gezond aten. Maar als je kinderen krijgt, wil je het goed doen. Naast hoe krijg ik ze ooit zover dat ze groente eten, stond hoe omgaan met snoepen dan ook hoog op mijn lijstje met dingen die ik goed wilde doen. Over snoepjes, suiker en E-nummers had ik gehoord, dus zo is het begonnen. Nu koop ik inmiddels niet meer al te veel voorverpakte producten met lange ingrediënten lijsten, maar helemaal zonder lukt het mij ook niet.

Mijn kinderen weten het al, als ze in de winkel voor me staan en vragen kunnen we dat ook een keer kopen, dan draai ik het meestal eerst om en lees eerst wat erin zit. Daar kun je nog veel ontdekken en soms is het echt verbazingwekkend hoeveel niet voedzame ingrediënten in gewone dingen kunnen zitten. Bij mijn kinderen roept het meestal een diepe zucht op, die weten al hoe laat het is. Ik probeer dan af en toe ook gewoon niet te kijken. De SAS dag oftewel Schijt Aan Sonja dag zoals mijn naamgenoot Sonja Bakker de dieet guru dat noemde. Maar als je een keer weet wat allemaal niet goed is, kun je jammer genoeg niet meer zo onbezwaard dingen kopen. Risico van het vak, of nadeel van te veel kennis.

Wat maakt deze snoepjes nu gezond?

  1. Er zit alleen maar in wat jij erin doet, dat is al fijn om te weten. Dus hoe zoet ze worden en welke zoetstof je gebruikt en of je überhaupt zoetstof gebruikt ligt aan jouw. Als ik iets nieuws maak begin ik meestal met een iets zoetere versie, om vervolgens langzaam minder en minder zoetstof toe te voegen als iedereen aan de smaak gewend is geraakt.

  2. Er zit gelatine in. Ja dat, zul je misschien denken, dat is vies! Genoeg filmpjes op internet die ervoor zorgen dat je nooit meer gummibeertjes wil eten. Maar Gelatine is juist gezond en wij krijgen er veel te weinig van binnen doordat wij vaak zelf geen bouillon meer trekken en meestal mager vlees eten. De aminozuren in gelatine zorgen voor een mooi huid, voor een gezonde darm, betere nachtrust om maar een paar voordelen te noemen. (lees hier meer over wat gelatine allemaal kan)

  3. Je kan nog iets gezonds toevoegen al je wilt zoals vitamine C poeder in de winter of probiotica of vlierbessensiroop

Belangrijk is dat je niet zomaar gelatine gebruikt, zoals die te kopen is in de winkel voor taarten en toetjes, deze is meestal gemaakt van varkenshuid. Wat je nodig hebt is gelatine van (liefst) gras gevoerde biologische runderen, dan pas profiteer je van de heilzame bestanddelen van gelatine.

zure snoepjes

Recept sinaasappel gummies:

Ingrediënten:

  • 3 EL gelatinepoeder van gras gevoerde runderen (die kun je bijvoorbeeld hier kopen)

  • 1/3 kopje sinaasappelsap/ pakje of vers persen

  • 3 EL honing (goede rauwe honing)

  • nog meer smaak voeg citroenschil toe of ½ TL sinasappelbloesem water (bij de toko verkrijgbaar)

  • Winterversie: 1-2 EL Vitamine C poeder (smaakt zuur, ik zou met 1/2-1 EL beginnen en de kids aan laten wennen) *

  • als je veel vitamine C toevoegt wil je de snoepjes misschien nog wat zoeter maken ik voeg dan 5 druppels stevia toe of 1 TL Xylitol

Bereidingswijze:

Meng sinaasappelsap, gelatinepoeder, citroenschil, sinaasappelbloesemwater en vitamine C in een kleine pan met een vork tot het helemaal glad is.

Laat de pan warm worden op zacht vuur. Roer permanent, tot gelatine smelt.

Haal het pannetje van het vuur laat langzaam al roerend afkoelen. Voeg de honig toe (als het niet meer heet is maar ook nog niet koud, dan blijven de belangrijke enzymen in de honing intact)

Vul direct in silicone vormpjes (of gewoon een platte schaal. Ik vet de vormpjes altijd even in met een beetje kokosolie).

Zet 10 minuten in de diepvries, haal uit de vormpjes en bewaar ze in een afsluitbaar bakje of potje in de koelkast. Blijft minimaal 2 weken goed (door de toegevoegde vitamine C).

Pak er direct een voordat je ze weg zet, het is tenslotte gezond.

*Vitamine C kun je in poedervorm kopen bijvoorbeeld bij De Tuinen of Holland & Barrett zoals ze nu heten. Ik ben nog aan het onderzoeken of ik deze snoepjes niet ook gewoon met met natuurlijke vitamine C kan maken, verslag volgt.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.